![](/media/lib/53/paznokcie-47188192a3f13c64c4c10a7affc91465.jpg)
Przyspieszające paznokcie
14 września 2009, 15:52W ciągu ostatnich 70 lat prędkość wzrostu paznokci rąk i nóg wzrosła aż o jedną czwartą. Przyczyną jest współczesna dieta, obfitująca w ryby, mięso, jaja i drób.
![](/media/lib/97/n-orangutany-b35b2e5d861e25df0231a0c6d65ec29d.jpg)
Dziś w menu są lori, a nie owoce
18 stycznia 2012, 09:35Zwykle orangutan sumatrzański (Pongo abelii) żywi się owocami i innymi produktami roślinnymi. Kiedy jednak brakuje jego zwykłych pokarmów, porzuca wegetarianizm i poluje na lori kukanga (Nycticebus coucang). Małpy widziano, jak zrzucały lori z drzew i zabijały je za pomocą ugryzienia w głowę.
![](/media/lib/122/n-wieloryb-biskajski-poludniowy-a5838e6954dff811170ed5366e18df6d.jpg)
Znowu będą zabijali wieloryby
1 grudnia 2015, 12:23Japonia poinformowała, że w przyszłym roku ponowi polowania na wieloryby. Japońscy wielorybnicy nie polowali na te zwierzęta przez rok, gdyś Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości nakazał Japonii zaprzestania polowań
![](/media/lib/161/n-dieta-srodziemnomorska-5513323c77d140a3afed7b2516f223ea.jpg)
Zła dieta zabija miliony ludzi
4 kwietnia 2019, 10:56Zła dieta zabija rocznie około 11 milionów osób na całym świecie. Takie wnioski płyną z badań pod tytułem Global Burden of Disease Study 2017, przeprowadzonych przez naukowców z Institute for Health Metric and Evaluation na University of Washington.
![](/media/lib/465/n-salatka-43b8179929369b06054a1105b8f51b72.jpg)
Jak smakują i pachną prażone owady? Studenci z UPWr badają jedzenie przyszłości
2 sierpnia 2021, 11:31Studenci z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr) zbadają zapach i wartość odżywczą owadów po obróbce termicznej. Ich celem jest wskazanie tych, które są pożywne i dodatkowo dobrze pachną. Ważnym elementem projektu ma być wyznaczenie optymalnej temperatury prażenia owadów. Opiekunką grupy jest dr Anna Żołnierczyk, która owadami jako pokarmem przyszłości zajmuje się od 6 lat.
![](/media/lib/29/zyrafa-ef86ad71f483bb491547aacf6e23dc7f.jpg)
Żyrafa jest koszerna
9 czerwca 2008, 13:48Zgodnie z doniesieniami izraelskiej gazety Yedioth Ahronoth, żyrafa i dawane przez nią mleko są koszerne. Odkrycie to jest wynikiem wymiany informacji między weterynarzami a rabinatem. Stało się to podczas leczenia dorosłej samicy żyrafy w parku safari w Ramat Gan.
![](/media/lib/61/bitatawa01-2d1720b1506dbd2f7b8ea63abb850a9b.jpg)
Nowy krewniak smoka z Komodo
7 kwietnia 2010, 09:45Na północy filipińskiej wyspy Luzon odkryto olbrzymią jaszczurkę, która osiąga rozmiary dorosłego mężczyzny. Varanus bitatawa, bo o nim mowa, żywi się wyłącznie owocami i jest blisko spokrewniony z waranem z Komodo. Ma dość jaskrawe ubarwienie, więc trudno go nie dostrzec, ale po raz pierwszy zrobiono mu zdjęcie dopiero w 2009 r. Być może dlatego, że biolodzy spotkali gada w trudno dostępnej dolinie rzecznej.
![](/media/lib/106/n-pletwal-3761d436faa4f59c4ae80d6e9a6bbb64.jpg)
Australia walczy o wieloryby
26 czerwca 2013, 11:34Australia, popierana przez Nową Zelandię, wystąpiła do Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości z wnioskiem o wydanie Japonii zakazu polowania na wieloryby. Zdaniem skarżących, Tokio łamie międzynarodowe traktaty ukrywając komercyjne połowy pod płaszczykiem badań naukowych
![](/media/lib/190/n-pangolin-b6798f256c490b08454776aa5324b7da.jpg)
Na lotnisku w Kuala Lumpur skonfiskowano przemycane części zwierząt o wartości ok. 1 mln dol.
2 sierpnia 2017, 11:12Malezyjscy celnicy skonfiskowali w niedzielę warte niemal milion dolarów kły słoni i łuski pangolinów z Afryki. Kontrabandę znaleziono w czasie 2 nalotów w terminalu cargo lotniska międzynarodowego w Kuala Lumpur.
![](/media/lib/337/n-warzywa-307741e177be7ffba9a0ba2668f2a50e.jpg)
Mniejsza ilość aminokwasów siarkowych = niższe ryzyko kardiometaboliczne?
3 lutego 2020, 14:32Dieta roślinna może być kluczem do obniżenia ryzyka chorób serca. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii stwierdzili, że dieta z obniżoną ilością aminokwasów siarkowych - które występują w pokarmach wysokobiałkowych, takich jak mięso, nabiał, orzechy czy soja - koreluje z niższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego.